NOEBLIEPAMaak kennis met dit project via:


In januari 2019 ging Huis Sint-Coleta van start met ‘Noebliepa’,
een intergenerationeel contactkoor: kinderen uit de naburige school komen om de twee weken samen zingen met mensen met dementie
en hun mantelzorgers.

Ons project werd, samen met drie andere projecten in Vlaanderen, geselecteerd als pilootproject door Koor&Stem, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, WZC Den Olm, VSPW Mol en Cera met de steun van de Vlaamse Overheid.
Onder de vlag ‘Ik zal je altijd horen’ slaan deze organisaties de brug tussen thuiszorg, cultuur en onderwijs. Ze onderzoeken hoe thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorgers de waardevolle effecten van samen zingen kunnen ervaren.
Want samen zingen, verbindt.

‘muziek is een fantastische taal waarmee we mensen heel lang kunnen blijven bereiken.’

Het doel van ‘Noebliepa’ is dus verbinding. Mensen met dementie, zowel thuiswonend als uit Huis Coleta, zingen SAMEN met kinderen uit een naburige school. Samen zingen, samen horen. Kinderen uit de lagere school en uit de kleuterklas zitten tussen, bij en soms zelf op de schoot van de ouderen. De persoon met dementie telt, het kind telt.
Ze beleven deze activiteit samen en maken hetzelfde mee.
Dat creëert een band en zorgt voor een gevoel van samenhorigheid. Niet de kwaliteit van de zang staat hier voorop, maar de kwaliteit van het samen-zijn.

Zo willen wij met ‘Noebliepa’ de beeldvorming rond dementie positief beïnvloeden en het belang van intergenerationeel werken in de kijker zetten. Natuurlijk willen we er vooral voor zorgen dat mensen met dementie een heerlijk moment kunnen beleven!

Hou jij van zingen en samen zijn? Aarzel niet om deel te nemen aan onze tweewekelijkse repetitie. We zingen in een ongedwongen sfeer en alle mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn steeds welkom.

Adres:
Huis Sint-Coleta
Sint-Coletastraat 4,
9000 Gent

Telefoon:
09/2429727
Emailadres:
fien.naessens@sintcoleta.be

Reacties zijn gesloten.